Menu Zamknij

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Moja wersja gulaszu jest z mięsa wieprzowego, ale będzie równie smaczny w wersji wieprzowo-wołowej. Ważnym składnikiem gulaszu po węgiersku, oprócz mięsa, jest również papryka. Możemy dodać paprykę jednego koloru lub różnych. Ja dodatkowo użyłam jeszcze papryczkę chili, ponieważ lubimy ostrzejszą wersję tego dania. Gulasz po węgiersku to danie, które możemy przygotować w większej ilości i wystarczy nam na obiad na dwa dni. Jest kilka sposobów podania: z kaszą, pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do placka po węgiersku.

Gulasz po węgiersku

Składniki na gulasz po węgiersku:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka)
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża marchew
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego (ewentualnie można zastąpić wodą)
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej (500 ml)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • świeża natka pietruszki do posypania

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
Gulasz po węgiersku

Przygotowanie gulaszu po węgiersku:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
  2. Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól) przełożyć do miski i wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone mięso, dokładnie obtoczyć. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie mięso oprószyć mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać zamarynowane mięso (jeżeli nie zmieści się nam wszystko na jednej patelni to można smażyć na dwa razy) i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka, w którym będziemy robić gulasz.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Przełożyć do garnka z mięsem.
  5. Marchew umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do garnka. Wlać bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Gdyby było zbyt mało płynów to podlać gorącą wodą.
  6. Paprykę żółtą i czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu.
  7. Papryczkę chili drobno posiekać, dodać do garnka.
  8. Do gotującego się gulaszu wlać passatę pomidorową. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu następne 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Na koniec spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Gulasz po węgiersku podawać oprószony posiekaną natką pietruszki.
Gulasz po węgiersku
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *