Guacamole to rodzaj pasty, której głównym składnikiem nie są jajka, lecz dojrzałe awokado. Wywodzi się ona z Meksyku. W oryginalnym przepisie guacamole robi się bez żadnych dodatków, tylko awokado skrapia się sokiem z limonki lub cytryny, dodaje się ząbek czosnku i doprawia solą oraz pieprzem. W dzisiejszych czasach przepis ten został zmodyfikowany i możemy dodać do tej salsy drobno posiekaną czerwoną cebulę, papryczkę chili, pomidora, a także świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Przygotowując guacamole musimy zwrócić uwagę, aby awokado było dojrzałe. Wówczas łatwo się je podusi widelcem i pasta będzie smaczniejsza. Awokado jest dojrzałe wtedy, gdy jest lekko miękkie, a skórka odchodzi od miąższu i łatwo wbić w nie widelec. Taka pasta świetnie nadaje się do kanapek, nachosów, tacos czy quesadilli.

Składniki na Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki lub cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Guacamole:
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć do miseczki. Z limonki wycisnąć sok i skropić nim awokado, aby nie zrobiło się ciemne. Całość dokładnie podusić widelcem.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
- Całość doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
