Większość z nas zna i lubi sałatkę gyros, podobnie jest u mnie. Robię ją bardzo często i wszystkim smakuje. Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na zapiekankę o tej samej nazwie. Postanowiłam ją wypróbować. Danie to robi się z tych samych produktów co sałatkę. Jest jeden wyjątek, kapustę zastępujemy ryżem lub makaronem. Obie potrawy są równie dobre i zapiekankę włączę do ulubionych dań w mojej rodzinie! 🙂
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 125 g ryżu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2-3 łyżki oleju
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Natrzeć przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15-20 minut.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kawałki kurczaka (przez około 5 minut). Zdjąć z ognia.
5. Z majonezu, ketchupu i śmietany zrobić sos. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wsypać ryż i wyrównać. Na ryż położyć kurczaka, posmarować połową sosu i posypać połową startego sera. Następnie ułożyć pokrojone warzywa, wsypać kukurydzę. Polać resztą sosu i posypać resztą startego sera.
7. Tak przygotowaną potrawę zapiekać w temperaturze 180 st.C. przez około 30 minut (bez przykrycia).
brzmi i wyglada oblednie. Kurcze akurat jak jestem na diecie 😀 ale co tam….czasem trzeba pogrzeszyc 😉
MAJONEZU NIE WOLNO PODGRZEWAĆ, nadaje się tylko do zimnych potraw!!!
mozna
Można podgrzewać
Można,a babka jaka pyszna 🙂
Co za bzdura…polecam plastry karkówki przyprawic do smaku i posmarować majonezem zatem upiec albo udka kurczaka 🙂 pychota !
Ja też mówię że nie można!!!
Spróbuję i ocenie.
Tak mięso pieczone w piekarniku wystarczy lekko posmarować majonezem po upieczeniu jest super,a także w zapiekance gyros jest wskazany do sosu?
Można robiłam ta zapiekanke nie raz i zawsze smaczna 🙂
Można robiłam tą zapiekanke nie raz i zawsze smaczna ?
nonsens.piekę udka z kurczaka w sosie majonezowo-keczupowym i są pyszne.
Zjadlem pokrojona w kostke piers z kurczaka a wysralem cale skrzydelko, co poszlo nie take?
Zmodyfikowałam troszkę: tagliatelle zamiast ryżu, ogórek kiszony i papryka konserwowa. Przepyszne.
Ile makaronu do tego przepisu
Pingback:Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros - Danka Pichci
Pingback:Zapiekanka farmerska - Danka Pichci
Pingback:Zupa gyros - Danka Pichci