Kapuśniak z młodej kapusty to bardzo smaczna, wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak z młodej kapusty warto skorzystać z młodych warzyw, tj. ziemniaków i marchewki. Wówczas zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Obowiązkowym dodatkiem do dań z młodej kapusty jest koperek, dlatego też nie może go zabraknąć i w tym przypadku. Najlepszy kapuśniak z młodej kapusty to taki pachnący wędzonką i koperkiem!
Składniki na Kapuśniak z młodej kapusty:
- 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
- 400 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 nieduża biała cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie Kapuśniaku z młodej kapusty:
- Żeberka pokroić na mniejsze cząstki, umyć, włożyć do większego garnka i wlać około 3 litrów zimnej wody. Garnek wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Następnie zebrać szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 30 minut.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę. Warzywa przełożyć do garnka z żeberkami i gotować kolejne 30 minut (do miękkości warzyw).
- Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do zrumienienia boczku i wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wywaru z zupy, wypłukać i przelać do zupy.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować niezbyt drobno, pozostawić głąb. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka z zupą. Gotować około 10-15 minut. Następnie do zupy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszać, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Garnek zdjąć z ognia.
- Koperek umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.
- Polecam wypróbować przepis na bigos z młodej kapusty.