Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy śląskiej lub innej
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka.
2. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
4. Boczek przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Gdyby tłuszczu było mało to można dodać 1-2 łyżki oleju. Cebulę zeszklić i dodać na patelnię pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smażyć jeszcze około 5 minut, aż kiełbasa lekko się zarumieni.
5. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką i ostrą paprykę. Lekko doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać szklankę gorącej wody, wypłukać i przelać do garnka z kapustą. Garnek wstawić na nieduży gaz i gotować około 15-20 minut, w międzyczasie parę razy przemieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 minuty, dodać posiekany koperek, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Pingback:Kapuśniak z młodej kapusty - Danka Pichci
Pingback:Młoda kapusta po węgiersku - Danka Pichci
Pingback:Leczo z młodej kapusty - Danka Pichci
Świetny bigosik 🙂 Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂