Są takie warzywa, które występują tylko w okresie wiosennym i o tym czasie smakują najlepiej. Należy do nich między innymi młoda kapusta, która w takiej wersji pojawia się tylko przez kilka miesięcy. Sięgam po to warzywo, jak tylko pokaże się w sklepach lub na targu. Z młodej kapusty robię bardzo często surówki do obiadu, ale też przygotowuję dania na ciepło. Jednym z nich jest młoda kapusta po węgiersku. Jest to danie jednogarnkowe przypominające leczo. Młoda kapusta po węgiersku to potrawa z dużą ilością warzyw i przypraw, które w połączeniu razem tworzą znakomitą kompozycję smakową. Jest to pomysł na pyszny obiad lub kolację w sezonie wiosenno-letnim. Taka młoda po węgiersku najlepiej smakuje podana z pieczywem lub młodymi ziemniakami i koperkiem.

Składniki na Młodą kapustę po węgiersku:
- 200 g kiełbasy wawelskiej lub śląskiej
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 nieduża cukinia
- 1 większa biała cebula
- 2 nieduże marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie Młodej kapusty po węgiersku:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać podkrojoną kiełbasę, podsmażyć do lekkiego zrumienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię dodać startą marchewkę, pokrojone papryki i cukinię. Całość wymieszać i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka. Na patelnię wlać około 1/2 szklanki wody, podgrzać, wypłukać patelnię i przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz, dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, papryki w proszku, pieprz, sól i sos sojowy. Wlać pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez około 20 minut co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować, spróbować i ewentualnie ponownie doprawić solą oraz pieprzem.
- Polecam wypróbować przepis na bigos z młodej kapusty.


Pingback:Młoda kapusta z marchewką i porem - Danka Pichci
Naprawdę dobre. Dziś zrobiłam przy sobocie takie danie jednogarnkowe. Super.?