Menu Zamknij

Kurczak w sosie koperkowym

Pomysłów na przygotowanie obiadu z filetu z piersi kurczaka jest mnóstwo. Można z niego zrobić wyszukane dania, jak i szybkie oraz proste obiady. Dzisiaj mam dla was przepis na kurczaka w sosie koperkowym, który należy do grona tych drugich. Nie potrzeba do niego wielu składników, a przygotowanie nie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Ja podałam go z ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakował z makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Mięso obtoczyć w mące.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać łyżkę masła. Po roztopieniu się masła, włożyć mięso. Obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Następnie przesunąć na bok patelni lub przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę. Jak cebula się zeszkli, przełożyć mięso. Wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i smażyć około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
4. Na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać umyty, poszatkowany koperek.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *