Menu Zamknij

Coleslaw z młodej kapusty

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek z kapusty. Robię ją dość często, bo moi domownicy też uwielbiają tę surówkę. W okresie wiosennym przygotowuję surówkę coleslaw z młodej kapusty. Taki coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejszy niż z tej całorocznej, ponieważ młoda główka jest miękka i krucha. Przepis na surówkę coleslaw z młodej kapusty jest prosty i szybki, więc na pewno nikt nie będzie miał problemu z jej przygotowaniem. Jest to idealny dodatek do obiadu, ale również do dań z grilla lub domowych burgerów. Według mnie coleslaw z młodej kapusty jest królową wśród innych tego typu przystawek i zawsze wszystkim smakuje. Moja wersja jest bardzo prosta, ponieważ są trzy podstawowe składniki (kapusta, marchew i cebula), ale można też do niej dodać starte jabłko lub pora. W zależności od tego, co kto lubi. Jeżeli chcemy, aby surówka była ostrzejsza w smaku to do sosu proponuję dodać łyżeczkę startego chrzanu.

Coleslaw z młodej kapusty

Składniki na Coleslaw z młodej kapusty:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Coleslaw z młodej kapusty

Przygotowanie Coleslawa z młodej kapusty:

  1. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, drobno poszatkować, pozostawić głąb. Przełożyć do miski. Dodać sól. Delikatnie podusić ręką, aby kapusta puściła sok.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z kapustą. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z kapustą.
  3. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do miski z kapustą.
  4. Składniki sosu (tj. majonez, jogurt naturalny lub śmietanę, musztardę dijon, ocet winny, sok z cytryny, miód, pieprz) przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać i dodać do miski z kapustą.
  5. Surówkę dokładnie wymieszać do połączenia składników, przykryć i odstawić na 15 minut do lodówki.
  6. Polecam wypróbować przepis na surówkę coleslaw z białej kapusty.
Coleslaw z młodej kapusty
Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *