Menu Zamknij

Drożdżówki z serem

Drożdżówki? Kto nie zna tych słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. W cukierniach lub piekarniach mamy ich bardzo szeroki wybór: z owocami, budyniem, kruszonką i trudno stwierdzić, które są najlepsze. Ja postanowiłam przygotować drożdżówki z serem. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół i zrobiłam drożdżówki w dwóch kształtach: okrągłe i podłużne na kształt kokardki. Mi z tego przepisu wyszło 20 drożdżówek. Nie są one zbyt duże, ale właśnie takie miały być. Więc jeśli chcecie, aby były większe to nie dzielcie ciasta na dwie części. Drożdżówki są pulchne, miękkie i zachowują długo świeżość.

Drożdżówki z serem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 130 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • +1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłej wody lub soku z cytryny
Drożdżówki z serem

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, dwie łyżki mąki, wlać mleko i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło przełożyć do kubka. Wstawić na gaz, roztopić. Zdjąć z gazu. Odstawić do przestudzenia.
  3. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli. Wbić jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ręcznie ciasto dodając roztopione masło. Po 15 minutach ciasto powinno być jednolite, gładkie i odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Ser przełożyć do miseczki. Dodać żółtka, cukier puder, masło i cukier waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 1 cm. Posmarować masą serową. Jeżeli chcemy mieć drożdżówki okrągłe to zwijamy ciasto w rulon i kroimy na 3-4 cm kawałki. Jeżeli chcemy mieć drożdżówki podłużne to 1/3 dłuższego boku zakładamy do środka i przykrywamy drugą stroną dłuższego boku (tak na poniższych zdjęciach). Kroimy na paski o grubości 3-4 cm i przekręcamy.
  6. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  7. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
  8. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub wodą, aby powstał gęsty lukier. Powstałym lukrem posmarować upieczone drożdżówki.
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

  1. Pingback:Drożdżówki z rabarbarem i budyniem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *