Drożdżówki to słodkie wypieki ponadczasowe i wielu z nas chętnie po nie czasami sięga. Można je zrobić z różnymi dodatkami: owocami, kruszonką, ale też z twarogiem lub budyniem. Ja dzisiaj upiekłam drożdżówki z jabłkami i budyniem i posypałam je kruszonką. Zrobienie takich słodkości nie jest trudne, jak by się mogło wydawać, musimy jednak pamiętać o kilku zasadach. Robiąc drożdżówki z jabłkami i budyniem należy zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, ważne też jest, aby ciasto było dobrze wyrobione. Drożdżówki z jabłkami i budyniem są smaczne, puszyste, pachnące cynamonem, najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu, ale można też je przechować zamknięte w pojemniku do następnego dnia. Są one doskonałe do popołudniowej kawy, można też je zabrać jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki na Drożdżówki z jabłkami i budyniem:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 budyń waniliowy (40 g) bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Przygotowanie Drożdżówek z jabłkami i budyniem:
- Mleko wlać do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 2 łyżki ciepłego (nie gorącego) mleka, łyżkę mąki pszennej (odmierzyć z 300 g), łyżeczkę cukru (odmierzyć z 50 g). Wymieszać, miseczkę przykryć i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia zaczynu.
- Do miski wbić jajko, dodać pozostały cukier i sól. Rozbełtać widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Wlać pozostałe mleko. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ponownie wymieszać łyżką. Masło włożyć do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia. Łyżkę wyjąć z ciasta i zacząć ręką wyrabiać ciasto dolewając letnie masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 3/4 szklanki mleka wlać do rondla. Dodać cukier. Garnek wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać i wlewać strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 8 placków. W dłoniach z każdego uformować kulę, spłaszczyć na kształt drożdżówki w środku robiąc wgłębienie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka wyłożyć porcję jabłek i budyniu.
- Do miski wsypać mąkę pszenną i cukier. Dodać zimne masło. Całość posiekać nożem. Następnie dłońmi wyrobić kruszonkę i posypać nią przygotowane drożdżówki.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut.
- Ostudzone drożdżówki z jabłkami i budyniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
- Polecam wypróbować przepis na drożdżówki z serem.