Pierogi to najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Można powiedzieć, że są znane na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Najbardziej znane to pierogi ruskie (z farszem ziemniaczano-serowym) oraz pierogi z kapustą i grzybami. Tymi drugimi najczęściej zajadamy się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak pierogi możemy jeść nie tylko od święta. Można je przygotować w sezonie letnim z owocami, na przykład z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Ja dzisiaj jednak postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej!
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Okrasa:
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- opcjonalnie 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej i powoli wlewać ciepłą wodę. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zrobić kulę i odstawić na 15-20 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak trochę posiekać nożem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać szpinak oraz pokruszony ser feta. Smażyć, aż farsz będzie gęsty. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
- Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego wyłożyć łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Postępować tak z resztą ciasta.
- Ulepione pierogi włożyć do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotować jeszcze 3-4 minuty. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
- Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Smażyć do wytopienia tłuszczu, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę (gdyby boczek był chudy to dolać 2-3 łyżki oleju). Smażyć do zrumienienia. Następnie polać ugotowane pierogi.
Pingback:Szakszuka ze szpinakiem - Danka Pichci
Pingback:Pierogi z pieczarkami i boczkiem - Danka Pichci