Menu Zamknij

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Drożdżówki to takie słodkie wypieki, które trudno zastąpić czymś innym. Wielu z nas kojarzą się one z dzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości. Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać o każdej porze roku i z owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Przygotowanie Drożdżówek z rabarbarem i budyniem:

  1. Przygotowanie ciasta. Mleko wlać do kubka, podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać połowę ciepłego mleka (nie może być gorące), 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z 3/4 szklanki) i 1 łyżkę cukru (odmierzyć z 100 g). Wymieszać, miseczkę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia drożdży.
  2. Masło włożyć do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do momentu roztopienia masła. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
  3. Do miski wbić jajka, dodać pozostały cukier i sól. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę pszenną, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko. Ponownie wymieszać, wyjąć łyżkę i ręką wyrabiać ciasto dolewając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Przygotowanie budyniu. Półtora szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Kolejno wlewać strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  5. Rabarbar umyć, pokroić na 1,5-2 cm kawałki, przełożyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  6. Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę pszenną i cukier. Dodać zimne masło, posiekać nożem. Następnie ugniatać palcami (niezbyt długo), aż powstanie kruszonka.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką pszenną, uformować dwa wałki i pokroić na 18 placków. Z każdego placka uformować kulkę, spłaszczyć ją robiąc w środku wgłębienie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka wyłożyć rabarbar i budyń. Posypać kruszonką. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem odstawić jeszcze na 15 minut, aby urosły.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 20-25 minut.
  9. Polecam wypróbować przepis na drożdżówki z serem.
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Jagodzianki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *