Od kiedy zaczęłam sadzić cukinie we własnym ogrodzie mam jej pod dostatkiem przez całe lato. To warzywo rośnie tak szybko, że na bieżąco trudno je przerobić. Z cukinii robię pyszne leczo, placki czy sosy do makaronów. Jednak z tego, co nie zjemy na bieżąco robię różne przetwory na zimę. Do naszych ulubionych należy sałatka z cukinii w kurkumie. Dzisiaj zrobiłam cukinie marynowaną z papryką w zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry. Do przygotowania tych przetworów najlepsza jest cukinia młoda, niezbyt duża, która nie ma wykształconych jeszcze ziaren, a ponadto nie musimy jej obierać ze skórki. Cukinie marynowaną z papryką do słoików robi się szybko i będzie ona świetnym dodatkiem do kanapek lub dań obiadowych!
Składniki na Cukinię marynowaną z papryką do słoików:
- 3 nieduże cukinie (około 2 kg)
- 2 czerwone papryki
- 1 nieduża cebula
- 6 gałązek kopru z baldachem
- 3 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie Cukinii marynowanej z papryką do słoików:
- Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub półplasterki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski.
- Do umytych słoików włożyć po gałązce kopru. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i powkładać do słoików.
- Do tak przygotowanych słoików poukładać ciasno pokrojoną cukinie na przemian z papryką. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać sól, cukier i przyprawę curry. Garnek wstawić na gaz i zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa w słoikach. Pozakręcać.
- Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Poukładać zakręcone słoiki. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć i wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Słoiki pasteryzować od momentu zagotowania się wody przez około 8-10 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na stole do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.