Menu Zamknij

Cukinia marynowana z papryką do słoików

Od kiedy zaczęłam sadzić cukinie we własnym ogrodzie mam jej pod dostatkiem przez całe lato. To warzywo rośnie tak szybko, że na bieżąco trudno je przerobić. Z cukinii robię pyszne leczo, placki czy sosy do makaronów. Jednak z tego, co nie zjemy na bieżąco robię różne przetwory na zimę. Do naszych ulubionych należy sałatka z cukinii w kurkumie. Dzisiaj zrobiłam cukinie marynowaną z papryką w zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry. Do przygotowania tych przetworów najlepsza jest cukinia młoda, niezbyt duża, która nie ma wykształconych jeszcze ziaren, a ponadto nie musimy jej obierać ze skórki. Cukinie marynowaną z papryką do słoików robi się szybko i będzie ona świetnym dodatkiem do kanapek lub dań obiadowych!

Cukinia marynowana z papryką do słoików

Składniki na Cukinię marynowaną z papryką do słoików:

  • 3 nieduże cukinie (około 2 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 6 gałązek kopru z baldachem
  • 3 łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
Cukinia marynowana z papryką do słoików

Przygotowanie Cukinii marynowanej z papryką do słoików:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub półplasterki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski.
  2. Do umytych słoików włożyć po gałązce kopru. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i powkładać do słoików.
  3. Do tak przygotowanych słoików poukładać ciasno pokrojoną cukinie na przemian z papryką. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
  4. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać sól, cukier i przyprawę curry. Garnek wstawić na gaz i zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
  5. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa w słoikach. Pozakręcać.
  6. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Poukładać zakręcone słoiki. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć i wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Słoiki pasteryzować od momentu zagotowania się wody przez około 8-10 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na stole do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Cukinia marynowana z papryką do słoików
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *