Parę razy robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym i nie ukrywam, bardzo nam smakowała, ale przyszedł czas na zrobienie czegoś innego. W związku z tym postanowiłam przygotować to danie w nieco lżejszej wersji, a mianowicie z kaszą kuskus i warzywami. Nadziewając cukinię kaszą kuskus ważne jest, aby farsz był wyrazisty w smaku, ponieważ to warzywo samo w sobie jest mdłe. Do zrobienia cukinii zapiekanej z kaszą kuskus najlepiej wybrać warzywa młode, niezbyt duże, które nie mają jeszcze wykształconych dużych gniazd nasiennych. Cukinia zapiekana z kaszą kuskus sprawdzi się na obiad, ale też możemy przygotować ją na kolację.

Składniki na Cukinię zapiekaną z kaszą kuskus:
- 1 nieduża cukinia
- 4 płaskie łyżki kaszy kuskus
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała biała cebula
- 1 średniej wielkości pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka sera mozzarella
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie Cukinii zapiekanej z kaszą kuskus:
- Kaszę kuskus przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą (około 1,5 cm ponad poziom kaszy). Odstawić, aby kasza napęczniała.
- Cukinię umyć, osuszyć, odkroić końcówkę z ogonkiem. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ. Połówki cukinii delikatnie oprószyć solą.
- Skórkę pomidora na czubku naciąć, włożyć do miseczki i sparzyć wrzątkiem. Po chwili obrać ze skórki. Usunąć szypułkę i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę i pomidora. Wszystko razem wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Dodać napęczniałą kaszę kuskus. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia.
- Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone połówki cukinii. Mozzarellę pokroić w plasterki, poukładać na wierzchu. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie skropić olejem rzepakowym. Naczynie z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-30 minut.


Pingback:Cukinia a'la Caprese - Danka Pichci