Święta Wielkanocne tuż tuż, więc czas pomyśleć o smakołykach, jakie przygotujemy z tej okazji. Z powodu wielu obowiązków nie zawsze zostaje nam czas na zrobienie czegoś, co zachwyci każdego, ale obowiązkowo na każdym stole wielkanocnym powinna znaleźć się babka. Przepisów na nią jest naprawdę wiele, a mój jest stosunkowo prosty i wypróbowany. Dlatego jeżeli szukacie pomysłu na babkę na szybko to koniecznie wypróbujcie ten przepis. 🙂
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 olejku waniliowego
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Następnie dodać żółtka i cukier, ubić.
2. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać majonez i olejek. Blachę keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto.
3. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st.C.
4. Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować suszonymi owocami.
Ciekawa propozycja
Pingback:Babka cytrynowa - Danka Pichci