Tradycyjną jajecznicę robi się przeważnie na wędlinie lub kiełbasie. Jest ona wtedy dość tłusta, dlatego ja proponuję zrobić ją bez nadmiaru tłuszczu, ale za to z warzywami. Sądzę, że w moim wydaniu jest ona mniej kaloryczna i zdrowsza 🙂 Można ją podawać z ciemnym pieczywem i pyszną surówką na kolację i nie tylko.
Składniki:
- 1 nieduży brokuł
- 4 jajka
- kostka serka topionego kremowego
- sól, pieprz
- cebula
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i blanszować 5 minut w osolonej wodzie.
2. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić obraną pokrojoną w plasterki cebulę.
3. Jajka wybić do miseczki. Dodać rozdrobniony serek topiony. Roztrzepać widelcem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i wlać masę jajeczną na patelnię do cebuli. Smażyć, od czasu do czasu mieszając. Gdy jajecznica zacznie gęstnieć, dodać różyczki brokuła.