Smaczne i proste muffinki owsiane z jabłkami i cynamonem.
Przepis mam z tej strony.
Składniki na ok.15 sztuk
- 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 małe jajka
- 3/4 szklanki jogurtu/ mleka/ maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego (można trochę mniej)
- 2 jabłka
Przygotowanie:
1. Do jednej miski wsypać sypkie składniki.
2. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszać.
3. W drugiej misce połączyć jaja, jogurt, olej i wlać do suchych składników.
4. Wymieszać niezbyt dokładnie.
5. Przełożyć łyżką do formy – każdą wypełnić do 2/3.
6. Piec w 180’C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor.
Muffinki przyozdobiłam żurawiną i suszonymi morelami.
2. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszać.
3. W drugiej misce połączyć jaja, jogurt, olej i wlać do suchych składników.
4. Wymieszać niezbyt dokładnie.
5. Przełożyć łyżką do formy – każdą wypełnić do 2/3.
6. Piec w 180’C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor.
Muffinki przyozdobiłam żurawiną i suszonymi morelami.