Menu Zamknij

Babka cytrynowa

Babki, obok mazurków to obowiązkowe ciasta na święta Wielkanocne. Przepisów na babki jest wiele, dawniej królowały baby drożdżowe, a obecnie mamy większy wybór tych smacznych wypieków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę cytrynową. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona w smaku cytrynowa, a poza tym miękka, puszysta i zachowująca długo świeżość. Babkę cytrynową można polukrować i udekorować kandyzowanymi owocami lub posypać cukrem pudrem. W tym pierwszym przypadku proponuję zrobić lukier na bazie soku z cytryny i cukru pudru. Wówczas będzie jeszcze lepiej wyczuwalny aromat cytrynowy. Taką babkę cytrynową możemy przygotować nie tylko z okazji świąt, ale również do popołudniowej kawy, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego. Jednak u mnie podczas Wielkanocny babka cytrynowa na pewno się pojawi, a u Was? 😉

Babka cytrynowa

Składniki na formę (z kominem) o średnicy 21 cm.

Składniki na Babkę cytrynową:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy (20 g)
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułki tartej do wysypania formy
Babka cytrynowa

Przygotowanie Babki cytrynowej:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Przy pomocy miksera utrzeć na gładką masę (nie należy zbyt długo ucierać, aby się masło nie zważyło). Następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Odłożyć mikser. Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać skórkę z cytryny i sok. Ponownie wymieszać.
  4. Formę z kominem (może być też keksówka) wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto.
  5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  6. Babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i przełożyć na talerz, a następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem. Moja babka cytrynowa była dodatkowo posypana kandyzowanymi owocami.
  7. Polecam wypróbować przepis na babkę z majonezem.
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Opublikowany wCiasta i desery

11 Komentarzy

  1. Ewa

    Zrobiłam na święta, i wyszła bardzo pyszna, wyraźnie cytrynowa i wilgotna. Musiałam ją piec o dobre 12 min dłużej niż w przepisie zanim patyczek wyszedł suchy. Może to kwestia wielkości i soczystości cytryny, jaką wycisnęłam. W każdym razie skończyło się sukcesem, rodzina pochwaliła babkę 🙂

  2. Gabriela

    P. Danuto. Przepisy stosuje Dziękuję bardzo za ich umieszczanie. Szkoda bo piekę i gotuję b. rzadko. Proszę podawać wymiary form do pieczenia. Pozdrawiam Gabriela

    • Danka Pichci

      Wymiary na formę zawsze są umieszczone przez składnikami. W tym przepisie są to składniki na formę (z kominem) o średnicy 21 cm.

  3. Pingback:Babka Tiramisu - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *