Menu Zamknij

Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami

Szparagi to jedno z nielicznych warzyw, na które musimy czekać cały rok. Oczywiście można je zamrozić albo zawekować w słoiki, jednak ja uważam, że najlepiej smakują świeże w sezonie. Moi domownicy uwielbiają szparagi zarówno białe, jak i zielone. Z tymi drugimi jest mniej pracy, ponieważ nie trzeba ich obierać, dlatego dzisiaj polecam kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami. Mięso drobiowe w sosie śmietanowym jest soczyste, a suszone pomidory nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Jest to danie bardzo proste, które robi się szybko, a można je zmodyfikować na wiele sposobów. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami najlepiej smakuje z makaronem i tak go podałam moim bliskim. To danie można również serwować z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami to szybki, pożywny i nieskomplikowany pomysł na wiosenny obiad dla całej rodziny.

Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami

Składniki na Kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
  • 1 nieduża biała cebula
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 18%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 30 g żółtego sera startego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami

Przygotowanie Kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami:

  1. Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suszone pomidory wyjąć z oleju, pokroić w paski.
  2. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, umyć, przełożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli, zalać gorącą wodą. Garnek wstawić na gaz i gotować około 4-5 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę, szparagi przepłukać zimną wodą, odcedzić na sitku.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (może być od suszonych pomidorów). Dodać cebulę, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone mięso. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dodać pokrojone pomidory i łyżkę sosu sojowego, wymieszać, całość smażyć około 5 minut. Kolejno wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podsmażyć, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i posypać startym żółtym serem.
  4. Polecam wypróbować przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami.
Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *