Menu Zamknij

Młoda kapusta z marchewką i porem

Młoda kapusta z marchewką i porem to kolejny przepis na wykorzystanie tego wiosennego warzywa. Jest to smaczny, ciepły dodatek do obiadu, który pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb. Marchew dobrze komponuje się z młodą kapustą w każdym wydaniu, dlatego nie mogło jej zabraknąć wśród składników w dzisiejszym przepisie. Dodatkowo uzupełnieniem tej potrawy jest duża ilość świeżego, pachnącego zielonego koperku. Do duszonej młodej kapusty z marchewką dodałam pora, ale można go zastąpić cebulą, którą też należy podsmażyć z marchewką na patelni. W takim wydaniu to danie też będzie smaczne. Młoda kapusta to warzywo bardzo miękkie, dlatego nie można jej zbyt długo dusić, aby się nie rozgotowała. Tak przygotowana młoda kapusta z marchewką i porem w towarzystwie młodych ziemniaków i kotleta schabowego lub klopsów mielonych to obiad palce lizać. Taka młoda kapusta z marchewką i porem będzie również smakować podana z kaszą lub ryżem. Ja przyznam, że uwielbiam to warzywo pod każdą postacią, dlatego w sezonie gości u nas bardzo często.

Młoda kapusta z marchewką i porem

Składniki na Młoda kapusta z marchewką i porem:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • kawałek pora – biała część (100 g)
  • 2 marchewki (150 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 pęczek koperku
Młoda kapusta z marchewką i porem

Przygotowanie Młodej kapusty z marchewką i porem:

  1. Pora oczyścić, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Marchew umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Koperek umyć i drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojonego pora i marchewkę oraz 2 łyżki masła. Całość smażyć około 10 minut. Następnie na patelnię przełożyć poszatkowaną kapustę, wymieszać, wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie (ale trzeba uważać, żeby się nie rozgotowała). Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia. Do kapusty dodać pokrojony koperek i wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
  3. Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę po węgiersku.
Młoda kapusta z marchewką i porem
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Młoda kapusta z kiełbasą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *