Menu Zamknij

Tagliatelle z zielonymi szparagami

Tagliatelle z zielonymi szparagami to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Zielone szparagi są mniej popularne niż białe, ale są też osoby, które nie miały okazji spróbować ani jednych ani drugich. Związane jest to może z tym, że szparagi są uprawiane tylko w niektórych regionach Polski i ja właśnie mieszkam w takim rejonie, gdzie te warzywa występują. Mam je dosłownie na wyciągnięcie ręki. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc trzeba korzystać, póki są. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia tych warzyw jest ich ugotowanie i podanie z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wiele osób uważa, że takie są najsmaczniejsze. Trudno się z tym nie zgodzić, ale można też spróbować czegoś innego. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na makaron tagliatelle z zielonymi szparagami. Danie to przygotowuje się dość szybko, ponieważ w tym samym czasie gotujemy makaron i robimy sos śmietanowy z dodatkiem boczku wędzonego i zielonych szparagów.

Tagliatelle z zielonymi szparagami

Składniki na Tagliatelle z zielonymi szparagami:

  • 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 40 g sera parmezan lub cheddar
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
Tagliatelle z zielonymi szparagami

Przygotowanie Tagliatelle z zielonymi szparagami:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać na durszlak, odcedzić i pozostawić około 1/2 szklanki wody, którą można dodać do sosu, gdyby był zbyt gęsty.
  2. Zielone szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki (około 2-3 cm długości). Czubki pozostawić w całości.
  3. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojone, zielone szparagi (jeżeli boczek był bardzo chudy i wytopiło się mało tłuszczu to dodać 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego). Całość smażyć na niewielkim ogniu, około 10-15 minut, aż szparagi zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące. Następnie na patelnię dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, przyprawy (tj. szczyptę soli, około 1/4 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej). Wymieszać, dodać starty ser i smażyć na niewielkim ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać.
  5. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać tagliatelle z zielonymi szparagami.
Tagliatelle z zielonymi szparagami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *