Szparagi to jedno z nielicznych warzyw, na które musimy czekać cały rok. Oczywiście można je zamrozić albo zawekować w słoiki, jednak ja uważam, że najlepiej smakują świeże w sezonie. Moi domownicy uwielbiają szparagi zarówno białe, jak i zielone. Z tymi drugimi jest mniej pracy, ponieważ nie trzeba ich obierać, dlatego dzisiaj polecam kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami. Mięso drobiowe w sosie śmietanowym jest soczyste, a suszone pomidory nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Jest to danie bardzo proste, które robi się szybko, a można je zmodyfikować na wiele sposobów. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami najlepiej smakuje z makaronem i tak go podałam moim bliskim. To danie można również serwować z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami to szybki, pożywny i nieskomplikowany pomysł na wiosenny obiad dla całej rodziny.
Składniki na Kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
- 1 nieduża biała cebula
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 18%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 30 g żółtego sera startego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami:
- Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suszone pomidory wyjąć z oleju, pokroić w paski.
- Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, umyć, przełożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli, zalać gorącą wodą. Garnek wstawić na gaz i gotować około 4-5 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę, szparagi przepłukać zimną wodą, odcedzić na sitku.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (może być od suszonych pomidorów). Dodać cebulę, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone mięso. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dodać pokrojone pomidory i łyżkę sosu sojowego, wymieszać, całość smażyć około 5 minut. Kolejno wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podsmażyć, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i posypać startym żółtym serem.
- Polecam wypróbować przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami.