Na przygotowanie ciasta weekendowego trzeba zawsze poświęcić trochę czasu, jednak zdarzają się takie sytuacje, że spodziewamy się lada chwila gości i potrzebujemy dosłownie ekspresowego deseru. Wówczas z opresji mogą nas uratować kruche ciasteczka maślane, które robi się około 30 minut. Takie ciastka na pewno zasmakują waszym gościom!
Składniki:
- 120 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- cukier do obsypania ciasteczek
Przygotowanie:
1. Do miski dodać przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie ręką zagnieść gładkie ciasto.
2. Z przygotowanego ciastka formować niewielkie kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Cukier wsypać do miseczki lub na talerz i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Następnie kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka układać w odstępach, ponieważ podczas pieczenia urosną. Piec w temperaturze 190 st.C. przez 10 minut.
3. Ostudzone ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Pingback:Ciasteczka owsiane z żurawiną - Danka Pichci