Metrowiec to jedno z ciast, które zostało obecnie trochę zapominane. Uważam, że niesłusznie mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Nie oznacza to jednak, że ciasto Metrowiec jest skomplikowane w przygotowaniu. Moim zdaniem ciasto Metrowiec to połączenie tego, co najlepsze, czyli kremu budyniowego, dwóch biszkoptów o dwóch smakach i polewy czekoladowej. Całość po prostu smakuje wyśmienicie! Samo ciasto wyglądem przypomina długą roladę i jak sama nazwa wskazuje, ma ona około metra długości i właśnie stąd się wzięła jego nazwa. Z racji tego, że porcja ciasta Metrowiec jest dosyć spora to jest ono idealnym pomysłem jako deser do kawki z rodziną lub znajomymi. Ciasto Metrowiec to jedno z ulubionych ciast wśród mojej rodziny!
Składniki na keksówki o wymiarach 30×12 cm.
Składniki na ciasto Metrowiec:
- 400 g mąki pszennej
- 280 g cukru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki zimnej wody
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka (200 g) masła
Polewa czekoladowa:
- 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie ciasta Metrowiec:
- Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając na niskich obrotach. Postępować tak do zużycia wszystkich żółtek. Odłożyć mikser. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Na końcu dodać olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Dwie prostokątne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do jednej przełożyć ciasto jasne, a do drugiej ciasto z kakao. Keksówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie wyjąc ciasto z formy. Każde ciasto pokroić na kromki o grubości 1,5-2 cm.
- Dwie i 1/4 szklanki mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż zacznie budyń gęstnieć i bulgotać. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
- Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną masę budyniową i ucierać do wykorzystania całego budyniu. Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
- Pokrojone kromki ciasta smarować kremem, sklejać ze sobą na przemian raz jasną, raz ciemną część ciasta. W ten sposób powstanie długie ciasto. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem budyniowym.
- Do kubka przełożyć łyżkę masła, dodać mleko. Wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia się mleka. Następnie dodać połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą jeszcze polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta.
- Gotowego metrowca odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto kroić na skos.
ZAPOMNIANE ale super ciasto
Dlaczego krem wkreca mi sie w szpatulki miksera . Co zrobilam nie tak
z początku samo masło się wkręca, ale jak się chwile pomiksuje to się robi puszyste
ŻLE ZAŁOŻONE MIESZADŁA DO MIKSERA MA TO ZNACZENIE. DWIE DZIURKI SA I KAZDE MIESZADLO MA WLASCIWA;)
Kroić po skosie?
tak 🙂
Dzisiaj właśnie piekłam też metrowca pyszny jest
Ja robię krem z kaszy manny pychotka
Proszę o informację jak go zrobić?
https://dankapichci.pl/krem-grysikowy/
Też piekłam, do kremu dałam kilka łyżek spirytusu….bajka, palce lizać.. polecam.????
Kakao się nie odmienia i pisanie „kakaem” wydłubują mi oczu. Nie nie jestem polonistą
Przepis niezbyt zmrozumeiem jak pokroić w kromki? Na zdjęciu jest pokrojone całe ciasto w poprzek i złożone z 2 innych kawałków wiec jak pokroje w kromki to nawet tego nie podniosę .
Kroimy w kromki tak jak na dwóch ostatnich zdjęciach, a później każdą kromkę smarujemy kremem i składamy na przemian (raz ciemną, raz jasną) tworząc długie ciasto. Dopiero gotowe ciasto kroimy po skosie
Dziś robiłam pierwszy raz metrowa . Wyszło przepyszne 🙂
Krem robię na bazie kaszki mannej jest lekki puszysty, ciasto kroję wzdłuż i smaruję kremem. Gotowe ciasto kroję po ukosie