Menu Zamknij

Ciasto Metrowiec

Metrowiec to jedno z ciast, które zostało obecnie trochę zapominane. Uważam, że niesłusznie mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Nie oznacza to jednak, że ciasto Metrowiec jest skomplikowane w przygotowaniu. Moim zdaniem ciasto Metrowiec to połączenie tego, co najlepsze, czyli kremu budyniowego, dwóch biszkoptów o dwóch smakach i polewy czekoladowej. Całość po prostu smakuje wyśmienicie! Samo ciasto wyglądem przypomina długą roladę i jak sama nazwa wskazuje, ma ona około metra długości i właśnie stąd się wzięła jego nazwa. Z racji tego, że porcja ciasta Metrowiec jest dosyć spora to jest ono idealnym pomysłem jako deser do kawki z rodziną lub znajomymi. Ciasto Metrowiec to jedno z ulubionych ciast wśród mojej rodziny!

Ciasto Metrowiec

Składniki na keksówki o wymiarach 30×12 cm.

Składniki na ciasto Metrowiec:

  • 400 g mąki pszennej
  • 280 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka (200 g) masła

Polewa czekoladowa:

  • 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
Ciasto Metrowiec

Przygotowanie ciasta Metrowiec:

  1. Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając na niskich obrotach. Postępować tak do zużycia wszystkich żółtek. Odłożyć mikser. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Na końcu dodać olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  2. Dwie prostokątne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do jednej przełożyć ciasto jasne, a do drugiej ciasto z kakaem. Keksówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie wyjąc ciasto z formy. Każde ciasto pokroić na kromki o grubości 1,5-2 cm.
  3. Dwie i 1/4 szklanki mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż zacznie budyń gęstnieć i bulgotać. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
  4. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną masę budyniową i ucierać do wykorzystania całego budyniu. Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
  5. Pokrojone kromki ciasta smarować kremem, sklejać ze sobą na przemian raz jasną, raz ciemną część ciasta. W ten sposób powstanie długie ciasto. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem budyniowym.
  6. Do kubka przełożyć łyżkę masła, dodać mleko. Wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia się mleka. Następnie dodać połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą jeszcze polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta.
  7. Gotowego metrowca odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto kroić na skos.
Ciasto Metrowiec
Ciasto Metrowiec
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *