Menu Zamknij

Ciasto Metrowiec

Metrowiec to jedno z ciast, które zostało obecnie trochę zapominane. Uważam, że niesłusznie mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Nie oznacza to jednak, że ciasto Metrowiec jest skomplikowane w przygotowaniu. Moim zdaniem ciasto Metrowiec to połączenie tego, co najlepsze, czyli kremu budyniowego, dwóch biszkoptów o dwóch smakach i polewy czekoladowej. Całość po prostu smakuje wyśmienicie! Samo ciasto wyglądem przypomina długą roladę i jak sama nazwa wskazuje, ma ona około metra długości i właśnie stąd się wzięła jego nazwa. Z racji tego, że porcja ciasta Metrowiec jest dosyć spora to jest ono idealnym pomysłem jako deser do kawki z rodziną lub znajomymi. Ciasto Metrowiec to jedno z ulubionych ciast wśród mojej rodziny!

Ciasto Metrowiec

Składniki na keksówki o wymiarach 30×12 cm.

Składniki na ciasto Metrowiec:

  • 400 g mąki pszennej
  • 280 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka (200 g) masła

Polewa czekoladowa:

  • 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
Ciasto Metrowiec

Przygotowanie ciasta Metrowiec:

  1. Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając na niskich obrotach. Postępować tak do zużycia wszystkich żółtek. Odłożyć mikser. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Na końcu dodać olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  2. Dwie prostokątne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do jednej przełożyć ciasto jasne, a do drugiej ciasto z kakao. Keksówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie wyjąc ciasto z formy. Każde ciasto pokroić na kromki o grubości 1,5-2 cm.
  3. Dwie i 1/4 szklanki mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż zacznie budyń gęstnieć i bulgotać. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
  4. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną masę budyniową i ucierać do wykorzystania całego budyniu. Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
  5. Pokrojone kromki ciasta smarować kremem, sklejać ze sobą na przemian raz jasną, raz ciemną część ciasta. W ten sposób powstanie długie ciasto. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem budyniowym.
  6. Do kubka przełożyć łyżkę masła, dodać mleko. Wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia się mleka. Następnie dodać połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą jeszcze polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta.
  7. Gotowego metrowca odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto kroić na skos.
Ciasto Metrowiec
Ciasto Metrowiec
Opublikowany wCiasta i desery

15 Komentarzy

  1. Patrycja

    Kakao się nie odmienia i pisanie „kakaem” wydłubują mi oczu. Nie nie jestem polonistą
    Przepis niezbyt zmrozumeiem jak pokroić w kromki? Na zdjęciu jest pokrojone całe ciasto w poprzek i złożone z 2 innych kawałków wiec jak pokroje w kromki to nawet tego nie podniosę .

    • Danka Pichci

      Kroimy w kromki tak jak na dwóch ostatnich zdjęciach, a później każdą kromkę smarujemy kremem i składamy na przemian (raz ciemną, raz jasną) tworząc długie ciasto. Dopiero gotowe ciasto kroimy po skosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *