Menu Zamknij

Krem grysikowy

Jak już kilka razy wspominałam, moja rodzinka uwielbia ciasta z kremem. Pomysłów na kremy jest wiele, najpopularniejsze to krem budyniowy, krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić na gaz i zagotować. Często mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przestudzoną kaszę. Cały czas miksować.
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

  1. Maria

    Danusiu,wiem ze Ciebie mozna liczyc.Ten przepis na mase grysikowa przypomina mi przepis mojej Mamy.Moj malzonek poprosil o taki krem grysikowy do miodownika. poprosil i bedzie mial. Dziekuje za ten przepis i za wiele innych wspanialych przepisow.Maria

  2. Danuta

    Jest krem teraz poproszę o przepis na miodownik. Miałam, uwielbiałam piec go ale przepis pożyczyłam i już do mnie nie wrócił. Piekłam różne.ale to nie były te przepisy. Pamiętam tylko ze pieklo się kilka cienkich ciast ( nie jedno które później się przekrajało jak tort), przekładało się tą masą z kaszy manny i najlepszy był na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *