Jak już kilka razy wspominałam, moja rodzinka uwielbia ciasta z kremem. Pomysłów na kremy jest wiele, najpopularniejsze to krem budyniowy, krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 7 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić na gaz i zagotować. Często mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia
- Miękkie masło utrzeć mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przestudzoną kaszę. Cały czas miksować.
Danusiu,wiem ze Ciebie mozna liczyc.Ten przepis na mase grysikowa przypomina mi przepis mojej Mamy.Moj malzonek poprosil o taki krem grysikowy do miodownika. poprosil i bedzie mial. Dziekuje za ten przepis i za wiele innych wspanialych przepisow.Maria
Jest krem teraz poproszę o przepis na miodownik. Miałam, uwielbiałam piec go ale przepis pożyczyłam i już do mnie nie wrócił. Piekłam różne.ale to nie były te przepisy. Pamiętam tylko ze pieklo się kilka cienkich ciast ( nie jedno które później się przekrajało jak tort), przekładało się tą masą z kaszy manny i najlepszy był na drugi dzień.