Jedną z najbardziej znanych potraw w kuchni polskiej jest tradycyjny wieprzowy schabowy w panierce. Każdy od czasu do czasu lubi sobie takiego schaboszczaka zjeść. Jednak w podobny sposób możemy przygotować kotlety z innego gatunku mięsa. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać mięso z indyka i przygotowałam pyszne kotlety z indyka w migdałach. Panierkę zrobiłam z bułki tartej i płatków migdałowych z dodatkiem przyprawy curry. Takie kotlety z indyka w migdałach sprawdzą się na obiad lub kolację, ale także na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowując kotlety z indyka w migdałach jako danie obiadowe możemy je podać z ugotowanym ryżem lub kaszą i surówką warzywną. Natomiast jako danie na przyjęcie świetnie będą się komponować z ulubionym domowym sosem, na przykład tysiąca wysp czy czosnkowym. Takie kotlety z indyka w migdałach to idealna alternatywa dla tradycyjnego schabowego przygotowywanego z mięsa wieprzowego! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego super przepisu na kotlety z indyka w migdałach!
Składniki na kotlety z indyka w migdałach:
- 400 g filetu z piersi indyka
- 3-4 czubate łyżki bułki tartej
- 3-4 czubate łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka curry
- 2 jajka
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy do smażenia kotletów
Przygotowanie kotletów z indyka w migdałach:
- Filety z piersi indyka umyć, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w plastry. Kotlety owinąć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pozostawić na 5-10 minut.
- Na talerz wbić jajka i rozbełtać widelcem lub rózgą kuchenną.
- Na osobny talerz wsypać bułkę tartą, płatki migdałowe i curry. Całość dokładnie wymieszać.
- Kotlety z indyka obtoczyć w mące pszennej, następnie zanurzyć w rozbełtanym jajku z obu stron i obtoczyć w panierce z bułki tartej i płatków migdałowych.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć przygotowane kotlety z indyka z obu stron na złoty kolor przez około 2-3 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.