Menu Zamknij

Kotlety z indyka w migdałach

Jedną z najbardziej znanych potraw w kuchni polskiej jest tradycyjny wieprzowy schabowy w panierce. Każdy od czasu do czasu lubi sobie takiego schaboszczaka zjeść. Jednak w podobny sposób możemy przygotować kotlety z innego gatunku mięsa. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać mięso z indyka i przygotowałam pyszne kotlety z indyka w migdałach. Panierkę zrobiłam z bułki tartej i płatków migdałowych z dodatkiem przyprawy curry. Takie kotlety z indyka w migdałach sprawdzą się na obiad lub kolację, ale także na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowując kotlety z indyka w migdałach jako danie obiadowe możemy je podać z ugotowanym ryżem lub kaszą i surówką warzywną. Natomiast jako danie na przyjęcie świetnie będą się komponować z ulubionym domowym sosem, na przykład tysiąca wysp czy czosnkowym. Takie kotlety z indyka w migdałach to idealna alternatywa dla tradycyjnego schabowego przygotowywanego z mięsa wieprzowego! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego super przepisu na kotlety z indyka w migdałach!

Kotlety z indyka w migdałach

Składniki na kotlety z indyka w migdałach:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 3-4 czubate łyżki bułki tartej
  • 3-4 czubate łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy do smażenia kotletów
Kotlety z indyka w migdałach

Przygotowanie kotletów z indyka w migdałach:

  1. Filety z piersi indyka umyć, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w plastry. Kotlety owinąć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pozostawić na 5-10 minut.
  2. Na talerz wbić jajka i rozbełtać widelcem lub rózgą kuchenną.
  3. Na osobny talerz wsypać bułkę tartą, płatki migdałowe i curry. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Kotlety z indyka obtoczyć w mące pszennej, następnie zanurzyć w rozbełtanym jajku z obu stron i obtoczyć w panierce z bułki tartej i płatków migdałowych.
  5. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć przygotowane kotlety z indyka z obu stron na złoty kolor przez około 2-3 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z indyka w migdałach
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *