Menu Zamknij

Siekane kotlety rybne

Siekane kotlety rybne z warzywami to ciekawy sposób na przygotowanie filetów rybnych inaczej niż tradycyjnie, czyli smażonych w panierce. Kotlety takie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ich sposób przygotowania jest podobny do siekanych kotletów drobiowych (przepis). Przygotowując to danie musimy zwrócić uwagę na dobre osuszenie filetów rybnych. Masa nie może być zbyt rzadka, ponieważ podczas smażenia kotlety mogą nam się rozpadać. Ja do zrobienia siekanych kotletów rybnych wykorzystałam filet z morszczuka, ale może to być również dorsz, mintaj lub miruna. Tak przygotowane siekane kotlety rybne możemy podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Siekane kotlety rybne

Składniki na siekane kotlety rybne:

  • 300 g filetu z morszczuka
  • 1 jajko
  • kawałek czerwonej papryki
  • garść posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Siekane kotlety rybne

Przygotowanie siekanych kotletów rybnych:

  1. Jajko wbić do miski. Dodać mąkę pszenną, majonez, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Filety rybne umyć. Jeżeli mamy mrożone to najpierw należy je rozmrozić i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski z jajkiem.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać do miski z rybą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łyżką kłaść przygotowanej ryby. Lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minut). Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Siekane kotlety rybne
Opublikowany wObiad

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *