Paluszki krabowe surimi, podobnie jak zupki chińskie mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie jemy ich codziennie, więc czasami można sobie pozwolić. Moi domownicy je uwielbiają i pozwalam sobie raz kiedyś zrobić jakąś sałatkę z dodatkiem tych paluszków. Dzisiejszą moją sałatkę można przygotować bardzo szybko, ponieważ w trakcie gotowania ryżu, możemy pokroić pozostałe składniki. 🙂
Składniki:
- 1 woreczek ulubionego ryżu (100 g)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2-3 ogórki konserwowe
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przesypać do miseczki.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do ryżu.
3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.
4. Paluszki krabowe obrać z folii, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do pozostałych składników.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przesypać do miseczki.
6. Do miseczki dodać majonez, umyty i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Właśnie kupiłam paluszki i sałatka będzie. Szybka i dobra,robiłam już kilkanaście razu
J a robię bardzo podobna ale, makaronem ryżowym tzn. takie przezroczyste nitki i nie daje ogórkow. Jest pyszna ??
Sałatka ryżowa z surimi i kukurydzą wyszła bardzo smaczna. Dziękuję za przepis.
Pingback:Sałatka z surimi i porem - Danka Pichci
Ja robie z makaronem w ksztalcie ryzu i zamiast ogorkow daje seler naciowy. Pyxhota