Menu Zamknij

Sałatka ryżowa z surimi i kukurydzą

Paluszki krabowe surimi, podobnie jak zupki chińskie mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie jemy ich codziennie, więc czasami można sobie pozwolić. Moi domownicy je uwielbiają i pozwalam sobie raz kiedyś zrobić jakąś sałatkę z dodatkiem tych paluszków. Dzisiejszą moją sałatkę można przygotować bardzo szybko, ponieważ w trakcie gotowania ryżu, możemy pokroić pozostałe składniki. 🙂

Składniki:

  • 1 woreczek ulubionego ryżu (100 g)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przesypać do miseczki.

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do ryżu.

3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.

4. Paluszki krabowe obrać z folii, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do pozostałych składników.

5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przesypać do miseczki.

6. Do miseczki dodać majonez, umyty i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.

Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

5 Komentarzy

  1. Pingback:Sałatka z surimi i porem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *