Wielu z nas, a zwłaszcza nasze dzieci uwielbiamy frytki i często po nie sięgamy. Zazwyczaj są one przygotowane z ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1/2 średniego selera
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki (jak frytki).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać warzywa. Skropić olejem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Warzywa porozkładać równomiernie na papierze.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30 minut.