Menu Zamknij

Frytki warzywne

Wielu z nas, a zwłaszcza nasze dzieci uwielbiamy frytki i często po nie sięgamy. Zazwyczaj są one przygotowane z ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 średniego selera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki (jak frytki).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać warzywa. Skropić olejem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Warzywa porozkładać równomiernie na papierze.
  3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30 minut.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *