Jak co roku o tej porze robię różne przetwory na zimę. Sezon ogórkowy już się skończył, więc przyszła pora na kapustę. Zrobiłam z niej pyszną surówkę z dodatkiem papryki, cebuli i marchwi. Pokrojone warzywa zalałam zalewą i włożyłam do słoików, a później zagotowałam. Taka surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu! 🙂
- 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
- 2 marchewki
- 2 białe cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
- czarny pieprz mielony
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Marchew obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka, dodać do pozostałych składników. Wsypać 2 łyżki soli i razem wymieszać.
2. Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę.
3. Tak przygotowaną surówkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
ale pyszność:)
Bardzo dobra smakowo surówka a jestem dość wybredna, idealnie dobrane składniki. Dziekuje za przepis
Właśnie robię ta sałatkę jest przepyszna
Przepis napisany bardzo ładnie, przejrzyście, konkretnie, bez zbędnych zawiłości. Składniki również odpowiednio dobrane. Sałatka wyszła wyśmienita. Będę ją gorąco polecała swoim znajomym. Dziękuję i pozdrawiam.
Zakupiłam dziś rano wszystko co jest potrzebne do tej surówki i już za godzinę będzie w słoikach, już mi smakuje. A najważniejsze jest to że jak się skończy to można ją zawsze dorobić wszystko jest dostępne przez cały rok. Dziękuję za przepis.
Ile słoików wychodzi z jednej porcji?
4-5 słoików litrowych
A ja mam pytanko 🙂 jaką rolę pełni tu tak duża ilość oleju? Nie można zastąpić go wodą? Pozdrawiam!!!
Jakiego octu użyć?
spirytusowego, ale może być jabłkowy
ja z wodą nie próbowałam, można spróbować
A ile taka zapasteryzowana surówka może stać w ciemnym chłodnym miejscu?
zapasteryzowana surówka może stać przez około 2 miesiące
Tylko 2 mca może stać?
u mnie stała 2 msc, bo została zjedzona, jednak wydaje mi się że dłużej też da radę
Super surówka. Ja zjadłam duże ilości prosto z gara zanim została włożona do słoików. Jest przepyszna.
Czy zalewać gorącą zalewą?
tak
Przepis pyszny. Zrobiona kapustka. Ale pytanie kiedy można ją jesc 😀 czy odrazu po zrobieniu nadaje się do jedzenia ? czy musi odstać
myślę że po tygodniu 🙂
zetrzeć na tarce a nie POTRZEĆ!! Co to za słowo?? A tak generalnie reszta ok. Robie bardzo podobną, te same składniki. Tylko zalewa bez oleju.
Surówka z kapusty jest bardzo dobra i smaczna.
U mnie w domu wszystkim bardzo smakuje , bardzo dobrze dobrane proporcje wszystkich skladnikow.
Czy można zastąpić cukier miodem?
można
Jaki olej najlepiej użyć, można olej z oliwek jako że inne są bardzo niezdrowe?
można, tylko on ma charakterystyczny smak więc surówka też będzie inaczej smakować