Menu Zamknij

Surówka z białej kapusty do słoików

Jak co roku o tej porze robię różne przetwory na zimę. Sezon ogórkowy już się skończył, więc przyszła pora na kapustę. Zrobiłam z niej pyszną surówkę z dodatkiem papryki, cebuli i marchwi. Pokrojone warzywa zalałam zalewą i włożyłam do słoików, a później zagotowałam. Taka surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu! 🙂

Składniki:

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • czarny pieprz mielony

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Marchew obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka, dodać do pozostałych składników. Wsypać 2 łyżki soli i razem wymieszać.
2. Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę.
3. Tak przygotowaną surówkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Opublikowany wPrzetwory, Surówki

49 Komentarzy

  1. Marysia Wu

    Przepis napisany bardzo ładnie, przejrzyście, konkretnie, bez zbędnych zawiłości. Składniki również odpowiednio dobrane. Sałatka wyszła wyśmienita. Będę ją gorąco polecała swoim znajomym. Dziękuję i pozdrawiam.

  2. Anonimowy

    Zakupiłam dziś rano wszystko co jest potrzebne do tej surówki i już za godzinę będzie w słoikach, już mi smakuje. A najważniejsze jest to że jak się skończy to można ją zawsze dorobić wszystko jest dostępne przez cały rok. Dziękuję za przepis.

    • Sylwia

      Robiłam ją w zeszłym roku- obłędna w smaku.
      Dziś ją robię ponownie, dołożyłam ogórka w plasterkach i surowe różyczki kalafiora. Będzie pyszna. Już to wiem?

      • Danka Pichci

        spód większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką, włożyć do niego zakręcone słoiki, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoika, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować 15 minut od momentu zagotowania wody na wolnym ogniu, następnie garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć i położyć na bawełnianej ścierce dnem do góry, pozostawić do całkowitego ostudzenia

  3. Aga

    Super salatka, milo sie zaskoczylam bo nigdy nie moglam trafic na taka kompozycje by mi smakowala tak bardzo, czesc zjdedlismy bez pasteryzacji na biezaco do obiadu, tak nam smakowalo:)

  4. Asiek

    Dziś zrobiłam i ja, trochę zmodyfikowałam, dałam ocet jabłowy, erytrytol ze względu na cukrzycę i oliwę z oliwek (jest taka z Monini którą można gotować i smażyć), wyszła pyszna, dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *