Jak co roku o tej porze robię różne przetwory na zimę. Sezon ogórkowy już się skończył, więc przyszła pora na kapustę. Zrobiłam z niej pyszną surówkę z dodatkiem papryki, cebuli i marchwi. Pokrojone warzywa zalałam zalewą i włożyłam do słoików, a później zagotowałam. Taka surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu! 🙂
- 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
- 2 marchewki
- 2 białe cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
- czarny pieprz mielony
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Marchew obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka, dodać do pozostałych składników. Wsypać 2 łyżki soli i razem wymieszać.
2. Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę.
3. Tak przygotowaną surówkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
ale pyszność:)
Bardzo dobra smakowo surówka a jestem dość wybredna, idealnie dobrane składniki. Dziekuje za przepis
Właśnie robię ta sałatkę jest przepyszna
Mam pytanie bo tej zalewy miałem mało i tak wyszło po 3/4 słoika i góra kapusty jest sucha. Czy dobrze zrobiłem czy trzeba było dorobić zalewy
U mnie nic sie nie dzialo a wyszlo dokladnie jak u Ciebie 😉 . Jak juz sie dobierzesz do sloika przy obiadku to wgniec po prostu to z gory głębiej widelcem 🙂 smakówa 😉
Przepis napisany bardzo ładnie, przejrzyście, konkretnie, bez zbędnych zawiłości. Składniki również odpowiednio dobrane. Sałatka wyszła wyśmienita. Będę ją gorąco polecała swoim znajomym. Dziękuję i pozdrawiam.
Zakupiłam dziś rano wszystko co jest potrzebne do tej surówki i już za godzinę będzie w słoikach, już mi smakuje. A najważniejsze jest to że jak się skończy to można ją zawsze dorobić wszystko jest dostępne przez cały rok. Dziękuję za przepis.
Ile słoików wychodzi z jednej porcji?
4-5 słoików litrowych
A ja mam pytanko 🙂 jaką rolę pełni tu tak duża ilość oleju? Nie można zastąpić go wodą? Pozdrawiam!!!
Jakiego octu użyć?
Robiłam ją w zeszłym roku- obłędna w smaku.
Dziś ją robię ponownie, dołożyłam ogórka w plasterkach i surowe różyczki kalafiora. Będzie pyszna. Już to wiem?
spirytusowego, ale może być jabłkowy
ja z wodą nie próbowałam, można spróbować
Pysznosci, właśnie robię jeszcze się nie przegryzło smakuje obłędnie
Mi jakoś z podanych składników wyszło 5 słoików ale pól litrowych
A ile taka zapasteryzowana surówka może stać w ciemnym chłodnym miejscu?
zapasteryzowana surówka może stać przez około 2 miesiące
Tylko 2 mca może stać?
u mnie stała 2 msc, bo została zjedzona, jednak wydaje mi się że dłużej też da radę
Super surówka. Ja zjadłam duże ilości prosto z gara zanim została włożona do słoików. Jest przepyszna.
Jak pateryzowac
spód większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką, włożyć do niego zakręcone słoiki, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoika, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować 15 minut od momentu zagotowania wody na wolnym ogniu, następnie garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć i położyć na bawełnianej ścierce dnem do góry, pozostawić do całkowitego ostudzenia
Czy zalewać gorącą zalewą?
tak
Przepis pyszny. Zrobiona kapustka. Ale pytanie kiedy można ją jesc 😀 czy odrazu po zrobieniu nadaje się do jedzenia ? czy musi odstać
myślę że po tygodniu 🙂
zetrzeć na tarce a nie POTRZEĆ!! Co to za słowo?? A tak generalnie reszta ok. Robie bardzo podobną, te same składniki. Tylko zalewa bez oleju.
Słownik języka polskiego PWN*
potrzeć — «naciskając, przesunąć czymś po czymś»
Nie cierpię dyletantów.
Surówka z kapusty jest bardzo dobra i smaczna.
U mnie w domu wszystkim bardzo smakuje , bardzo dobrze dobrane proporcje wszystkich skladnikow.
Czy można zastąpić cukier miodem?
można
Jaki olej najlepiej użyć, można olej z oliwek jako że inne są bardzo niezdrowe?
można, tylko on ma charakterystyczny smak więc surówka też będzie inaczej smakować
Mam pytanie czy musi być biala cebula czy może być czerwona
moze byc czerwona
Czemu po zrobieniu surówki i spasteryzowaniu niektóre sloiki z zawartością po odtworzeniu aż kipia w środku? Tak jak by się popsuły a niektóre nie.
Prawdopodobnie nie wszystkie słoiki chwyciły. Możliwe, że wieczka były nieodpowiednie lub podczas pasteryzacji woda się nie gotowała
A czy przed wsadzaniem do słoików mam kapustę troszkę odcisnac?
ja nie odciskalam
Czy zalewa jest bez wody?
tak
Super salatka, milo sie zaskoczylam bo nigdy nie moglam trafic na taka kompozycje by mi smakowala tak bardzo, czesc zjdedlismy bez pasteryzacji na biezaco do obiadu, tak nam smakowalo:)
Ta sałatka jest obłędna! Następnego dnia po jej przygotowaniu zjadłam dwa słoiki! ? Do końca zimy nie dotrwa! ?
Dziś zrobiłam i ja, trochę zmodyfikowałam, dałam ocet jabłowy, erytrytol ze względu na cukrzycę i oliwę z oliwek (jest taka z Monini którą można gotować i smażyć), wyszła pyszna, dziękuję.
Sałatka ??? godne polecenia!!!!
Czy białą kapusta można zamienić na modra? Przetrwa taka salatka w słoiku? Pozdrawiam
można