- 300 g filetu z kurczaka
- 2 marchewki (około 200 g)
- 1/2 selera (200 g)
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz cayenne
- 150 g makaronu Mie (może być ryż)
- olej do smażenia
- 1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzucić kurczaka i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Następnie przełożyć mięso do miseczki.
4. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę i zeszklić. Następnie dodać obrany i pokrojony w paseczki czosnek. Marchew i seler obrać, pokroić w cienkie paseczki, dodać na patelnię do cebuli. Warzywa podlać niepełną szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem około 10 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodać usmażone wcześniej mięso. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny i cukier. Całość wymieszać, smażyć 2-3 minuty.
5. Dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość wymieszać i posypać uprażonym sezamem.