Menu Zamknij

Makaron z kurczakiem, marchewką i selerem

Dzisiejszy mój przepis to propozycja na szybki i smaczny obiad. Zrobiłam go z filetu z kurczaka z dodatkiem warzyw, które akurat miałam pod ręką. Całość udusiłam na patelni doprawiając ulubionym sosem sojowym oraz octem balsamicznym i podałam z makaronem Mie. Danie jest lekko ostre za sprawą pieprzu cayenne, więc trzeba go dodawać z umiarem. Polecam wypróbować! 🙂

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2 marchewki (około 200 g)
  • 1/2 selera  (200 g)
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz cayenne
  • 150 g makaronu Mie (może być ryż)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzucić kurczaka i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Następnie przełożyć mięso do miseczki.
4. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę i zeszklić. Następnie dodać obrany i pokrojony w paseczki czosnek. Marchew i seler obrać, pokroić w cienkie paseczki, dodać na patelnię do cebuli. Warzywa podlać niepełną szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem około 10 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodać usmażone wcześniej mięso. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny i cukier. Całość wymieszać, smażyć 2-3 minuty.
5. Dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość wymieszać i posypać uprażonym sezamem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *