Menu Zamknij

Sałatka z kalafiorem i ziemniakami

Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki od obiadu. Wykorzystuję je do robienia różnego rodzaju sałatek. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę dodając do ziemniaków ugotowane różyczki kalafiora, jajka, konserwowe ogórki i cebulę. Całość wymieszałam z sosem na bazie majonezu i śmietany z dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! 🙂

Składniki:
  • około 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 pęczka koperku
Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6-7 minut. Przecedzić i wystudzić. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do kalafiora.
3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do miski.
4. Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę i przełożyć do pozostałych składników.
5. Koperek opłukać, posiekać i włożyć do miski.
6. Składniki sosu wymieszać w miseczce, dodać do sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *