Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki od obiadu. Wykorzystuję je do robienia różnego rodzaju sałatek. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę dodając do ziemniaków ugotowane różyczki kalafiora, jajka, konserwowe ogórki i cebulę. Całość wymieszałam z sosem na bazie majonezu i śmietany z dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! 🙂
Składniki:
- około 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6-7 minut. Przecedzić i wystudzić. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do kalafiora.
3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do miski.
4. Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę i przełożyć do pozostałych składników.
5. Koperek opłukać, posiekać i włożyć do miski.
6. Składniki sosu wymieszać w miseczce, dodać do sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.