Menu Zamknij

Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem

Jakiś czas temu robiłam risotto z kurkami (przepis), które nam bardzo smakowało. Dzisiaj ryż zamieniłam na kaszę, a kurki zastąpiłam pieczarkami i z dodatkiem szpinaku powstało pyszne kaszotto. Robiąc tę potrawę postępujemy tak samo jak w przypadku robienia risotta. Możemy do tego dania dodać również pokrojonego w kostkę podsmażonego kurczaka. Kasza w takim wydaniu może być świetnym pomysłem na piątkowy obiad! 🙂

Składniki:
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 200 g pieczarek
  • 150 g szpinaku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • starty żółty ser do posypania

  • Przygotowanie:
    1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, osuszyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
    2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić cebulę. Chwilę poddusić, nie rumienić. Dodać czosnek, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Całość smażyć około 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
    3. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Wsypać kaszę. Chwilę podsmażyć, aż kasza pokryje się tłuszczem. Następnie wlać połowę wina i smażyć na wolnym ogniu co chwilę mieszając, aż kasza wchłonie wino. Wlać resztę wina i dusić do wchłonięcia. Tak samo postępować z bulionem. Dodawać porcjami i ciągle mieszając, aż kasza wchłonie płyn i wlewać następną porcję. Z ostatnią porcją bulionu dodać pieczarki, chwilę razem poddusić, a na końcu dołożyć szpinak i dusić jeszcze 2 minuty, aż szpinak zzielenieje. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Kaszotto podawać ze startym żółtym serem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *