Menu Zamknij

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to jedno z wielu tego typu dań, które królują w naszej codziennej kuchni. Przepis na nią jest prosty, a przygotować ją można z ogólnodostępnych składników w ciągu całego roku. Moja zupa pieczarkowa jest ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, ale można ją też zrobić na rosole, który zostaje nam z obiadu z poprzedniego dnia. Żeby zupa miała ładny, jasny kolor to najlepiej do jej zrobienia użyć małych, jeszcze nie rozwiniętych pieczarek. Kapelusze tych bardziej rozwiniętych robią się od spodu ciemne i wówczas zupa nabiera szarego koloru. Grzyby przed dodaniem do zupy możemy najpierw podsmażyć na patelni na maśle, wówczas danie będzie miało wyraźniejszy smak. Gotową zupę pieczarkową można podawać z posiekanym koperkiem i kromką chleba.

Zupa pieczarkowa

Składniki na Zupę pieczarkowa:

  • kawałek kości od schabu (około 300 g)
  • 1 pietruszka
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 300 g pieczarek
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
Zupa pieczarkowa

Przygotowanie Zupy pieczarkowej:

  1. Kość umyć, włożyć do garnka. Wlać 6 szklanek wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie łyżką cedzakową zebrać szumowiny. Następnie dodać przyprawy (tj. liście laurowe, ziele angielskie, około 1/4 łyżeczki soli).
  2. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy. Por oczyścić, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do garnka z zupą. Zupę gotować pod przykryciem kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć kość, obrać z mięsa i mięso przełożyć do zupy.
  3. Pieczarki oczyścić lub opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki. Dodać do zupy. Gotować około 15 minut.
  4. Śmietanę przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i przelać do zupy (nie gotować). Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać zupę.
Zupa pieczarkowa
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *