Zupa pieczarkowa to jedno z wielu tego typu dań, które królują w naszej codziennej kuchni. Przepis na nią jest prosty, a przygotować ją można z ogólnodostępnych składników w ciągu całego roku. Moja zupa pieczarkowa jest ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, ale można ją też zrobić na rosole, który zostaje nam z obiadu z poprzedniego dnia. Żeby zupa miała ładny, jasny kolor to najlepiej do jej zrobienia użyć małych, jeszcze nie rozwiniętych pieczarek. Kapelusze tych bardziej rozwiniętych robią się od spodu ciemne i wówczas zupa nabiera szarego koloru. Grzyby przed dodaniem do zupy możemy najpierw podsmażyć na patelni na maśle, wówczas danie będzie miało wyraźniejszy smak. Gotową zupę pieczarkową można podawać z posiekanym koperkiem i kromką chleba.

Składniki na Zupę pieczarkowa:
- kawałek kości od schabu (około 300 g)
- 1 pietruszka
- 5 niedużych ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora (około 10 cm)
- 300 g pieczarek
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Zupy pieczarkowej:
- Kość umyć, włożyć do garnka. Wlać 6 szklanek wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie łyżką cedzakową zebrać szumowiny. Następnie dodać przyprawy (tj. liście laurowe, ziele angielskie, około 1/4 łyżeczki soli).
- Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy. Por oczyścić, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do garnka z zupą. Zupę gotować pod przykryciem kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć kość, obrać z mięsa i mięso przełożyć do zupy.
- Pieczarki oczyścić lub opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki. Dodać do zupy. Gotować około 15 minut.
- Śmietanę przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i przelać do zupy (nie gotować). Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać zupę.

Pingback:Zupa serowa - Danka Pichci