Menu Zamknij

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek swoją oryginalną nazwę zawdzięcza zielonym barwom, które nawiązują do znanego filmu animowanego o tym samym tytule. Takie ciasto jest trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne i przyciągające wzrok swoim wyglądem. Ciasto Shrek składa się z kilku kolorowych warstw i biszkoptowego spodu. Jest ono niezbyt słodkie, a wręcz orzeźwiające, czyli idealne podczas upalnych dni. Do jego przygotowania możemy użyć delicji o dowolnym smaku i w każdym przypadku będzie smakować wyśmienicie. Moim zdaniem ciasto Shrek zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych swoim smakiem i wyglądem.

Ciasto Shrek

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm.

Składniki na Ciasto Shrek:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • do nasączenia: 1/4 szklanki przegotowanej wody i 2 łyżki soku z cytryny

Warstwa zielona:

  • 1 sok zielony typu Pysio lub Kubuś (900 ml)
  • 3 budynie śmietankowe (każdy na 1/2 litra)

Warstwa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 zielone galaretki o smaku agrestowym lub kiwi
  • 2 paczki delicji

Wierzch:

  • 2 galaretki zielone o smaku agrestowym lub kiwi
Ciasto Shrek

Przygotowanie Ciasta Shrek:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, cukier wanilinowy, a na koniec po jednym żółtku i olej. Odłożyć mikser i do ciasta powoli wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez około 30-35 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  2. Przygotowanie warstwy zielonej. Dwie szklanki zielonego soku wlać do garnka, wstawić na gaz i zagotować. Pozostały sok przelać do kubka, dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego się soku energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować na wolnym ogniu (około 2 minut), aż krem budyniowy mocno zgęstnieje i zacznie się bąblić. Ciepły budyń wylać na nasączony biszkopt i odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie warstwy śmietanowej. Dwie zielone galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (galaretka nie powinna stężeć). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać ostudzoną galaretkę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Na warstwie śmietanowej ułożyć delicje czekoladą do góry.
  4. Przygotowanie wierzchu. Pozostałe dwie zielone galaretki rozpuścić w 3/4 litra gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Następnie ciasto Shrek przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto Shrek
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *