Menu Zamknij

Zupa gulaszowa

Mój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna.

Składniki:

  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży por
  • 1/4 selera
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać cebulę, podsmażyć 2 minuty. Dodać czosnek. Wymieszać, podsmażyć. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Na tą samą patelnię włożyć mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z cebulą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i wlać około 1,5 l gorącej wody. Patelnię wypłukać ciepłą wodą i dolać do garnka. Garnek wstawić na gaz, przykryć i gotować około 20 minut. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się zupą.
4. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Po 20 minutach gotowania się zupy, dodać warzywa. Można w razie potrzeby dolać jeszcze wody, aby warzywa były przykryte. Gotować następne 20 minut.
5. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i po 20 minutach dodać do zupy. Dodać pastę paprykową, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Gotową zupę podawać posiekaną natką pietruszki.
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *