Menu Zamknij

Tortilla z łososiem i jajkiem

Tortille robię dosyć często na obiad lub kolację. Do tej pory robiłam ją z kurczakiem, sałatą i warzywami (przepis), ale postanowiłam coś zmienić. Tym razem zamiast mięsa użyłam łososia. Sałatę lodową zastąpiłam rukolą. I przygotowałam też nieco inny sos. Tortilla ma ciekawy smak, więc polecam spróbować. 🙂

Składniki:

  • placki z tortilli (przepis)
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1-2 jajka
  • rukola lub inna sałata
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek ogórka zielonego
  • kilka gałązek koperku

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • pieprz mielony

Przygotowanie:
1. Majonez wymieszać w miseczce z chrzanem, doprawić pieprzem.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w półplasterki.
3. Ogórka pokroić w kostkę lub półplasterki, a paprykę w paski.
4. Sałatę opłukać, osuszyć.
5. Usmażone placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy położyć garść sałaty, na to postrzępionego łososia, jajko, paprykę, ogórka. Posypać posiekanym koperkiem i zawinąć w rulon.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *