Tortille robię dosyć często na obiad lub kolację. Do tej pory robiłam ją z kurczakiem, sałatą i warzywami (przepis), ale postanowiłam coś zmienić. Tym razem zamiast mięsa użyłam łososia. Sałatę lodową zastąpiłam rukolą. I przygotowałam też nieco inny sos. Tortilla ma ciekawy smak, więc polecam spróbować. 🙂
- placki z tortilli (przepis)
- 50 g wędzonego łososia
- 1-2 jajka
- rukola lub inna sałata
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek ogórka zielonego
- kilka gałązek koperku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Majonez wymieszać w miseczce z chrzanem, doprawić pieprzem.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w półplasterki.
3. Ogórka pokroić w kostkę lub półplasterki, a paprykę w paski.
4. Sałatę opłukać, osuszyć.
5. Usmażone placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy położyć garść sałaty, na to postrzępionego łososia, jajko, paprykę, ogórka. Posypać posiekanym koperkiem i zawinąć w rulon.