Menu Zamknij

Lekko pikantne śledzie z ajwarem

Ajwar to bałkańska pasta warzywna z papryki i bakłażana. Jakiś czas temu dodawałam ją do gulaszu (przepis). Nadaje ona potrawom charakterystycznego smaku, dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić z jej użyciem śledzie. Wyszły przepyszne i na pewno nie raz zagoszczą na moim stole. 🙂

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a’la matias
  • 2 papryki (1 czerwona i 1 zielona)
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 195 g ajwaru ostrego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Przygotowanie:
1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
3. Na głęboką patelnię wlać olej, wstawić na gaz. Na rozgrzany olej dodać cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe i żurawinę. Całość smażyć około 5 minut, następnie dodać wodę, miód, ketchup, ajwar. Wymieszać i podgotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Zdjąć z ognia i przestudzić.
4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić w kawałki. Dodać do przestudzonego sosu. Delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Poczekać, aż całkowicie ostygnie i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *