- 500 g filetów śledziowych a’la matias
- 2 papryki (1 czerwona i 1 zielona)
- 2 nieduże cebule
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 195 g ajwaru ostrego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
3. Na głęboką patelnię wlać olej, wstawić na gaz. Na rozgrzany olej dodać cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe i żurawinę. Całość smażyć około 5 minut, następnie dodać wodę, miód, ketchup, ajwar. Wymieszać i podgotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Zdjąć z ognia i przestudzić.
4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić w kawałki. Dodać do przestudzonego sosu. Delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Poczekać, aż całkowicie ostygnie i włożyć do lodówki na kilka godzin.
fajne będę robił
Mam jeszcze kilka słoików domowego ajvaru, a brak pomysłów co z nim nowego robić. Wykorzystam przepis na tegoroczne święta. 🙂