Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na nieskomplikowane danie z filetem z kurczaka w roli głównej. Danie to robi się dosłownie w kilka minut, a jego smak powinien zadowolić każdego. Dopóki sami nie wypróbujecie, to się nie przekonacie, polecam! 😉
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka (około 450 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka pomarańczowa
- 200 g pora (biała część)
- 300 ml bulionu drobiowego
- 125 g serka pleśniowego brie
- 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- natka pietruszki do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić na większe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie dodać pora pokrojonego w talarki oraz umyte i pokrojone w paski papryki. Podsmażyć chwilę. Zalać bulionem, przykryć i dusić około 15 minut.
2. Zdjąć pokrywkę, dodać pokruszony serek i musztardę. Dusić, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis wygląda smakowicie. Koniecznie muszę wypróbować!