Menu Zamknij

Kurczak duszony z warzywami i serem pleśniowym

Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na nieskomplikowane danie z filetem z kurczaka w roli głównej. Danie to robi się dosłownie w kilka minut, a jego smak powinien zadowolić każdego. Dopóki sami nie wypróbujecie, to się nie przekonacie, polecam! 😉

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (około 450 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 200 g pora (biała część)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 125 g serka pleśniowego brie
  • 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić na większe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie dodać pora pokrojonego w talarki oraz umyte i pokrojone w paski papryki. Podsmażyć chwilę. Zalać bulionem, przykryć i dusić około 15 minut.
2. Zdjąć pokrywkę, dodać pokruszony serek i musztardę. Dusić, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *