Menu Zamknij

Modra kapusta

Taką czerwoną kapustę zasmażaną jako przystawkę do obiadu robiła moja mama i teściowa. Z tą różnicą, że teściowa dodawała jeszcze jedno jabłko, więc jeżeli ktoś tak chce to może też tak zrobić, ale musi być ono miękkie, żeby w trakcie duszenia się rozgotowało. Ja też często gotuję taką kapustę, ponieważ moje dzieci ją uwielbiają i na życzenie synowej dodaję na nią przepis. 🙂

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać litr wody. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia.
2. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Drobno poszatkować i wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Następnie przykryć i odcedzić nadmiar wody. Ponownie wstawić garnek z kapustą na gazie. Dodać smalec, sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i ocet. Całość dusić przez kolejne 15 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Podawać na ciepło jako przystawkę do obiadu.

Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *