Menu Zamknij

Kurczak w orientalnym sosie

Od pewnego czasu ja i moi domownicy staliśmy się fanami kuchni azjatyckiej. Uwielbiamy takie słodko-kwaśne, lekko pikantne dania. Inspirację do dzisiejszego przepisu znalazłam na blogu Delusional World of Trine. W oryginalnym przepisie nie ma pieczarek, ale ja postanowiłam je dodać i smakuje wyśmienicie! 🙂

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili
  • 4 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać pozostałe składniki sosu i razem dokładnie wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone mięso, podsmażyć 2-3 minuty do zrumienienia. Przesunąć na bok patelni i dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę podsmażyć, następnie na patelnię dodać umytą, pokrojoną w paski paprykę i oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażyć 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnię dodać sos. Podsmażyć, aby smaki się wymieszały i sos zgęstniał.
3. Gotowe danie podawać z ryżem i posypać uprażonym sezamem.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *