Składniki:
- jedna nieduża kość od schabu ok. 300 g
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 pęczki botwinki ok. 400 g
- sól
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- koperek do posypania
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kość umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litrów). Wstawić na gaz. Kiedy kość się zagotuje, łyżką cedzakową zebrać powstałą pianę. Następnie do garnka dodać obrane, umyte, pokrojone w kawałki warzywa (oprócz botwinki). Gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Do gotującego się wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe i nieco soli.
2. Buraczki umyć, dokładnie pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującego się wywaru. Łodyżki i liście dokładnie umyć, poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować na niewielkim ogniu około pół godziny.
3. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlewać powoli do zupy i mieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i kwaskiem cytrynowym, ewentualnie cukrem.
4. Gotową zupę podawać ze smażonymi ziemniaczkami lub ugotowanym jajkiem na twardo (jak kto lubi) i posypać pokrojonym koperkiem.