Menu Zamknij

Zupa botwinka

Botwinka to ulubiona zupa moja i mojej rodziny. Kiedy pojawią się pierwsze młode buraczki w sklepie to obowiązkowo muszę ją ugotować. Można ją gotować na samym wywarze warzywnym bez kości, a wiosna to jedyny okres, kiedy możemy się nią zajadać. Nam najbardziej smakuje ze smażonymi ziemniakami, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania. 🙂

Składniki:

  • jedna nieduża kość od schabu ok. 300 g
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 pęczki botwinki ok. 400 g
  • sól
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • koperek do posypania
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Kość umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litrów). Wstawić na gaz. Kiedy kość się zagotuje, łyżką cedzakową zebrać powstałą pianę. Następnie do garnka dodać obrane, umyte, pokrojone w kawałki warzywa (oprócz botwinki). Gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Do gotującego się wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe i nieco soli.
2. Buraczki umyć, dokładnie pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującego się wywaru. Łodyżki i liście dokładnie umyć, poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować na niewielkim ogniu około pół godziny.
3. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlewać powoli do zupy i mieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i kwaskiem cytrynowym, ewentualnie cukrem.
4. Gotową zupę podawać ze smażonymi ziemniaczkami lub ugotowanym jajkiem na twardo (jak kto lubi) i posypać pokrojonym koperkiem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *