Jakiś czas temu nie myślałam o wykorzystaniu zielonych szparagów w mojej kuchni, ale w tym roku postanowiłam to zmienić. Pierwsze zielone szparagi, które kupiłam zrobiłam w najprostszy możliwy sposób, czyli usmażyłam na maśle (przepis), a następne przygotowałam trochę inaczej. Zawinęłam je w boczek wędzony i zapiekłam w piekarniku w towarzystwie ziemniaków. Jeden i drugi sposób przygotowania tych warzyw bardzo nam przypadł do gustu. 🙂
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- pieprz
- czosnek granulowany
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Każdy zawinąć w plaster boczki, pozostawiając wolne czubki.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić olejem i poukładać na niej zawinięte szparagi. Oprószyć pieprzem i czosnkiem granulowanym, a na czubkach poukładać plasterki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut.