Zielone szparagi w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Można je też przygotować na ciepłą kolację. Miękkie i jędrne szparagi zawinięte w pachnący, wędzony boczek i ciągnący się żółty ser, a całość w delikatnym cieście francuskim to połączenie bardzo smaczne. Zielone szparagi w cieście francuskim to danie, które zachwyca swoim smakiem i robi się szybko. Ja do zrobienia tej przekąski wykorzystałam boczek wędzony, ale można go zastąpić inną wędliną, np. szynką szwarcwaldzką. Szparagi można zawijać w ciasto francuskie na dwa sposoby: tak, jak u mnie łącząc przeciwległe rogi ciasta lub zawijając ciasto w rulon począwszy od jednego boku do drugiego. W każdym przypadku przekąska będzie smakowała tak samo. Ser w plastrach można natomiast zastąpić tartym i też będzie dobrze. W tym drugim przypadku łatwiejsze jest zawijanie szparagów. Zielone szparagi w cieście francuskim najlepiej smakują podane na ciepło, jednak można je przygotować wcześniej, a przed planowanym podaniem tylko zapiec w piekarniku.

Składniki na Zielone szparagi w cieście francuskim:
- 1 ciasto francuskie (375 g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 10 plastrów żółtego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz

Przygotowanie Zielonych szparagów w cieście francuskim:
- Zielone szparagi umyć osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na talerz. Całość skropić olejem rzepakowym. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwinąć. Podzielić na 10 równych kwadratów. Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułożyć po plasterku boczku. Następnie po 2-3 zielone szparagi. Szparagi przykryć plasterkiem sera (można też ser zetrzeć na tarce i nim posypać szparagi).
- Dwa przeciwległe narożniki ciasta zlepić ze sobą. Tak przygotowane kieszonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko jajka przełożyć do miseczki. Rozbełtać widelcem i posmarować wierzch kieszonek. Następnie posypać ziarnami sezamu.
- Blachę z sakiewkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut (do zrumienienia).
- Polecam wypróbować przepis na tartę z zielonymi szparagami.


Czy mogę posypać czarnym sezamem ?
tak