Menu Zamknij

Zielone szparagi w cieście francuskim

Zielone szparagi w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Można je też przygotować na ciepłą kolację. Miękkie i jędrne szparagi zawinięte w pachnący, wędzony boczek i ciągnący się żółty ser, a całość w delikatnym cieście francuskim to połączenie bardzo smaczne. Zielone szparagi w cieście francuskim to danie, które zachwyca swoim smakiem i robi się szybko. Ja do zrobienia tej przekąski wykorzystałam boczek wędzony, ale można go zastąpić inną wędliną, np. szynką szwarcwaldzką. Szparagi można zawijać w ciasto francuskie na dwa sposoby: tak, jak u mnie łącząc przeciwległe rogi ciasta lub zawijając ciasto w rulon począwszy od jednego boku do drugiego. W każdym przypadku przekąska będzie smakowała tak samo. Ser w plastrach można natomiast zastąpić tartym i też będzie dobrze. W tym drugim przypadku łatwiejsze jest zawijanie szparagów. Zielone szparagi w cieście francuskim najlepiej smakują podane na ciepło, jednak można je przygotować wcześniej, a przed planowanym podaniem tylko zapiec w piekarniku.

Szparagi w cieście francuskim

Składniki na Zielone szparagi w cieście francuskim:

  • 1 ciasto francuskie (375 g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 10 plastrów żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie Zielonych szparagów w cieście francuskim:

  1. Zielone szparagi umyć osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na talerz. Całość skropić olejem rzepakowym. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć. Podzielić na 10 równych kwadratów. Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułożyć po plasterku boczku. Następnie po 2-3 zielone szparagi. Szparagi przykryć plasterkiem sera (można też ser zetrzeć na tarce i nim posypać szparagi).
  3. Dwa przeciwległe narożniki ciasta zlepić ze sobą. Tak przygotowane kieszonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Żółtko jajka przełożyć do miseczki. Rozbełtać widelcem i posmarować wierzch kieszonek. Następnie posypać ziarnami sezamu.
  5. Blachę z sakiewkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut (do zrumienienia).
  6. Polecam wypróbować przepis na tartę z zielonymi szparagami.
Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *