Menu Zamknij

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami to jeden z prostszych przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Sezon na zielone szparagi jest bardzo krótki i choć nie są one tak popularne, jak białe to też warto ich spróbować. Ponieważ mieszkam w takim rejonie Polski, gdzie szparagi mam na wyciągnięcie ręki to sięgam po nie dość często. Zielone szparagi nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z ich udziałem robi się szybko. Dodatkową zaletą zielonych szparagów jest również to, że nie trzeba ich obierać (w przeciwieństwie do białych), tylko odłamać twarde końcówki. Dlatego tarta z zielonymi szparagami jest szybka i prosta w przygotowaniu. Na cieście francuskim układamy plastry boczku wędzonego, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, następnie zielone szparagi, na wierzchu kruszymy ser feta, do piekarnika na 20 minut i gotowe. Kilka prostych składników i mamy smaczne jedzonko. Moja tarta z zielonymi szparagami ma kształt prostokątny, ale można ją też zrobić w okrągłej formie do tarty. W takim przypadku szparagi najlepiej układać promieniście od środka formy. Tarta z zielonymi szparagami to dobry pomysł na ciepłą kolację lub przystawkę imprezową. Może ona też stanowić lekki, wiosenny posiłek obiadowy.

Tarta z zielonymi szparagami

Składniki na Tartę z zielonymi szparagami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kostki sera feta (około 140 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
Tarta z zielonymi szparagami

Przygotowanie Tarty z zielonymi szparagami:

  1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą i dodać łyżeczkę soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i blanszować około 1-2 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Szparagi odcedzić.
  2. Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, około 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można przełożyć ciasto francuskie razem z papierem). Na ciasto wyłożyć plasterki boczku i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Następnie poukładać szparagi i posypać pokruszonym serem feta.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na szakszukę z zielonymi szparagami.
Tarta z zielonymi szparagami
Tarta z zielonymi szparagami
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Zielone szparagi w cieście francuskim - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *