Menu Zamknij

Żeberka duszone w cebuli i ketchupie

Wydaje mi się, że żeberka nie mają zbyt wielu zwolenników, ale mam nadzieję że znajdzie się kilku fanów tego rodzaju mięsa. Jednym z nich jest na pewno mój mąż, który uwielbia je pod każdą postacią: duszone, pieczone czy w zupie. Dzisiaj zrobiłam żeberka duszone. Tak przygotowane są one miękkie, soczyste i mięso ładnie odchodzi od kości. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 5 cebul
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (takie z dwoma kostkami). Oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sosem sojowym. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim żeberka z każdej strony na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę i oprószyć majerankiem. Na patelnię wlać szklankę wody, dodać ketchup. Wymieszać i podgrzać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec około 90 minut.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *