Wydaje mi się, że żeberka nie mają zbyt wielu zwolenników, ale mam nadzieję że znajdzie się kilku fanów tego rodzaju mięsa. Jednym z nich jest na pewno mój mąż, który uwielbia je pod każdą postacią: duszone, pieczone czy w zupie. Dzisiaj zrobiłam żeberka duszone. Tak przygotowane są one miękkie, soczyste i mięso ładnie odchodzi od kości. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 5 cebul
- 6 łyżek ketchupu pikantnego
- 2 łyżki sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, papryka w proszku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (takie z dwoma kostkami). Oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sosem sojowym. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim żeberka z każdej strony na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę i oprószyć majerankiem. Na patelnię wlać szklankę wody, dodać ketchup. Wymieszać i podgrzać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec około 90 minut.