Menu Zamknij

Pączusie twarogowe

Jak sama nazwa wskazuje nie są to duże pączki drożdżowe, lecz pączusie ale równie dobre. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie zawierają drożdży i nie trzeba czekać, aż ciasto nam wyrośnie. Osobiście lubię takie wypieki, kiedy niedużym nakładem pracy i czasu można mieć coś słodkiego do kawy. Są to bardzo dobre małe pączki wilgotne w środku od sera 😉

Składniki:

  • 300 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu, wódki lub octu
  • 1 l oleju do smażenia



Przygotowanie:
1. Jajka wymieszać z twarogiem i cukrem za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz alkohol. Wszystkie składniki wymieszać na wolnych obrotach miksera. Ciasto nie powinno być lejące, ale też niezbyt gęste. 
2. W garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżeczek partiami wrzucać ciasto na olej. Nie może być on zbyt gorący, ponieważ pączki nam się z wierzchu spalą, a w środku będą surowe, ale też nie może być za zimny bo pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem (temp. oleju 170 stopni). 
3. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *